I flere EU-land blir det nå forbudt å leie ut kontor som kommer dårligere ut enn C i EPC-merke (tilsvarende F i norsk energiattest.) – Om lignende krav innføres i Norge, kan dette bety store tapte eiendomsverdier. Og det kan være bare et tidsspørsmål, sier Annika Rødeseike i Entro.
Man har lenge snakket om ei framtid der det vil bli dyrere å slippe ut CO2, og at de som raskt omstiller seg til et mer bærekraftig samfunn, må tjene på det.
– Vel, den fremtiden er her. Akkurat nå, sier Rødeseike, som er energi- og miljørådgiver i Entro. Entro er Nordens ledende rådgivermiljø innen bærekraftig drift av bygg, med kontorer i Oslo, Bergen og Trondheim.
Norske bygninger kan spare hele Oslos energiforbruk
“Green deal”
Gjennom å være medlem i EØS vil Norge kjenne på det massive trykket fra EU sin såkalte «Green Deal» og lovverket som følger med denne strategien. Fra første januar i 2022 måtte de største selskapene svare for seg og rapportere sitt avtrykk. Driver selskapene bærekraftig, eller ikke? Metoden for å avgjøre om noe er bærekraftig eller ikke, kalles EU-taksonomien.
Kriteriene i taksonomien skal avdekke om aktiviteten til virksomheten
- bidrar vesentlig til ett av seks miljømål.
- ikke påfører skade på noen av de andre miljømålene.
- tilfredsstiller grunnleggende arbeids- og menneskerettslige konvensjoner.
– Det er viktig å understreke at strategien EU har laget, ikke bare er laget for å nå et nullutslippssamfunn, men det er faktisk en vekststrategi for Europa. Denne tillater ikke lenger grå og klimafiendtlig business, sier Rødeseike. Dette vil bygg- og eiendomsforvaltere kjenne på pungen.
Reduser ditt miljøavtrykk og optimaliser ditt energiforbruk
Jo tregere man er med å ta tak i energiintensive bygg, nødvendig oppgradering og ressurssløsing, desto større er risikoen for at eiendomsbesittere ender opp med «stranded assets», altså store tapte eiendomsverdier.
Last ned e-bok

Neste generasjon energi- og miljøoppføølgingssystem
Forbud mot utleie i Nederland
Her kommer et eksempel på en ny regulering i Nederland, som illustrerer hvordan nye krav vil svi for de som ikke tar tak:
– Som byggeier og utleier i Nederland får du nå ikke lov til å leie ut kontor som har et EPC-merke, et merke tilsvarende energiattest E/F her i Norge, som er dårligere enn C. Det jobbes med å innføre de samme reglene i Storbritannia og Frankrike, sier Rødeseike. Og legger til: – Det er vel et spørsmål om tid før denne type reguleringer kommer til Norge.
Stadig strengere krav
For å være så tydelig som mulig:
Finanssektoren i Norge kommer til å kreve mer og mer detaljert og sammenlignbar informasjon om hva din virksomhet gjør på bærekraftsområdet. Dette fordi deres utlånere krever det.
Fem gode grunner til automatisk innsamling av energidata
– Denne informasjonen skal altså ikke brukes til å dele ut klapp på skulderen og hjemmelaget honning, men den skal brukes i investeringsanalyser og kredittvurderingsprosesser, sier Rødeseike.
EU og Norge utarbeider nå også økte formelle krav til måten en virksomhet rapporterer denne bærekraftsinformasjonen, og de virksomhetene som ikke har begynt å rigge seg for dette, ligger tynt an i dagens marked.
– Heldigvis finnes det god hjelp å få. Både i form av effektiv og ressursbesparende teknologi og solid rådgivning fra erfarne hoder som kjenner markedskravene.
Les mer om vårt optimaliseringsverktøy her